ΕΝΑΣ ΠΑΙΔΟΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΛΕΓΑΝ ΧΡΙΣΤΟΦΗ του Μανώλη Νικ. Κάρλα

 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ –

                               ΕΝΑΣ ΠΑΙΔΟΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΛΕΓΑΝ ΧΡΙΣΤΟΦΗ

                                                                                               Του Μανώλη Νικ. Κάρλα

Ο Χριστοφής Χριστοφής με καταγωγή από την Σκιάθο  διορίστηκε σχολικός επιστάτης στο Γυμνάσιο Μαραθοκάμπου Σάμου  στις αρχές της δεκαετίας του 1940, επί Γυμνασιάρχου ΡεΊση..

Τα προηγούμενα χρόνια δούλευε στο χωριό μας σαν κουρέας και οδοντογιατρός όπως μου έλεγαν πολλοί ηλικιωμένοι χωριανοί που τους είχε πελάτες.

Έζησε στον Μαραθόκαμπο επί μακρόν με την γυναίκα του Γιάννουλα και την ολιγοφρενή κόρη τους Κυριακούλα.

Από το βίο και την πολιτεία του έμειναν παροιμιώδη:

Α) Η καλοσύνη του

Β) Η  τεράστια πατούχα του ( σα τ’ Χριστουφή τ’ φουσκουμέν’  λουλουπατούχα είνι του πουδάρ του Νκόλα ή τ’ Κουσταντή λέανι οι χουριανοί γι’  αυτνούς πούχανι μιγάλ πατούχα) και

Γ) Η γραπτή  εντολή του προς τη συμβία του  για την παρασκευή της παλαμίδας που αγόρασε:¨ Αγάπητη μου Γιάννουλα σου στέλνω μια  παλάμιδα  Την ήμιση  τηγάνισον , την έτερη  επλάκισον.» 

Η σύζυγος δυστυχώς ασθένησε και απεβίωσε.

Ακολουθεί η αίτηση του Χριστοφή προς το Υπουργείο για τα έξοδα ασθενείας και  κηδείας της θανούσης συζύγου όπως την προσκόμισε στον παπά της ενορίας του για να την προωθήσει:

«Η συνταξιούχος Γιαννούλα Χριστοφή προσεβλήθη από θανάσιμον ασθένειαν ακράτειαν ουρίων και περιπνευμονία οξίαν, ρεματισμούς εις το δεξί χέρι και αριστερό πόδι, συνάμα άνοιξαν και οι κωφοί της και δαπάνησα φάρμακα και διατροφή και ενέσις  5 (ομεξ), ιδιαφόρους συνάμα καμφοράς, τα οποία όλα αυτά έκαμε η μαμή Αργυρώ Κουρέρη του Κωσταντίνου από το φαρμακείο εκτός…….άλλους και άλλα φάρμακα τονοτικά και 10 πάγκους βαμβάκι και διάφορα άλλα αξίας 50 δραχ. ένα νυκτός και 2 φορές από 50 δράμια οινόπνευμα και διατροφή δια την ασθενήσασα 60( εξήντα) τσουκαλάκια γιαούρτη 10 κουτιά γάλα με όλα τα χρεώδη.

Δια την νεκρώσιμον ακολουθίαν και τα τρία  μνημόσυνα με  τα απαραίτητα της εκκλησίας καθώς και δια το κασόνι.

Δια τα εξαπτέρυγα και τον εργάτην και τακτοποίησις του τάφου και δια την επισκευήν του μνήματος και 3 μνημόσυνα και τα απαραίτητα χριώδη και τον ιατρόν δηλανάν και 2 ιερείς και δια τον φωτισμόν της εκκλισίας και του σπιτιού . πιτρέλεον κ.λ.π. και διατροφήν της ασθενούς 3 οκάδες κρέας με τα απαραίτητα χριώδη και ένα κοτόπουλο από την ειρήνη ωρολογά δρ.50 αιωνία της η μνήμη χαλάλι της και παρακαλώ να λογαριάσιτι την αξία της να μου τα στίλετε τα λεπτά καθότι είμαι πτωχός γέρον με ένα κορίτσι ……μιαλό .

Μετά τιμής και σας χαιρετώ

και περιμένω μέρα με τη μέρα

Χριστοφής . Χριστοφής ».

                                                                                                      Για την ιστόρηση

                                                                                                  Μανώλης Νικ. Κάρλας .

Υ.Γ. Τώρα εκείνος συνέταξε την αίτηση, του τη σκαρώσανε τα εγγράμματα  πειραχτήρια του χωριού ένας Θεός ξέρει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τζαμί στη Σάμο.

Πως χτίστηκε ο Προφήτης Ηλίας του Κέρκη.

ο προσκύνημα του Τζωρτζ Μπους στη Αγία Παρασκευή στο Μαραθόκαμπο