Τζαμί στη Σάμο.

Αποτέλεσμα εικόνας για τζαμιά φωτογραφίες
                                         Τζαμί στη Σάμο.
Το οικονομικό έτος του 1911 ο προϋπολογισμός της τότε Ηγεμονίας της Σάμου έκλεισε με μεγάλο πλεόνασμα και ο τότε τουρκολάτρης ηγεμόνας Κοπάσης σκέφτηκε με το ποσό αυτό να ιδρύσει ένα τζαμί για να προσεύχονται οι τούρκοι στρατιώτες που βρισκόταν στο νησί.
Οι στρατιώτες αυτοί βρισκόταν στη Σάμο παρά τις διατάξεις του καταστατικού χάρτη της Ηγεμονίας. Μόνιμη αξίωση των Σαμίων ήταν η αποχώρησή τους και δημιουργήθηκαν αιματηρά επεισόδια, με φόνους, και καταδίκες, ακόμα και σε θάνατο, όταν ο ίδιος ηγεμόνας το 1908 αύξησε χωρίς λόγο τον αριθμό τους.  
 Το θέμα το έφεραν και συζητήθηκε στην Σαμιακή βουλή κι ως συνήθως ακολούθησε η ψηφοφορία. Οι μισοί πληρεξούσιοι (βουλευτές), οι προσκείμενοι στον ηγεμόνα, που ήθελαν να ικανοποιήσουν την απαίτησή του, να τον κολακέψουν, συμφώνησαν να γίνει το τζαμί, οι άλλοι μισοί, οι αντιπολιτευόμενοι ήταν αντίθετοι. Τελευταίος έμεινε κάποιος με το όνομα Ζαμπούνης πληρεξούσιος του Βαθιού, που απ’ την ψήφο του πια κρεμόταν η όλη υπόθεση.
   -- Εσείς κύριε Ζαμπούνη τι λέτε, ποια η γνώμη σας; Τον ρώτησαν.
   -- Συμφωνώ, ναι, να γίνει, μ’ έναν όμως όρο.
Ο ηγεμόνας και οι δικοί του ανάσαναν, αναθάρρησαν, επιτέλους, κανένα ρουσφετάκι θα θέλει ο κ. Ζαμπούνης, να τον ικανοποιήσουμε να τελειώσει κι αυτό το θέμα σκέφτηκαν και τον ρώτησαν.
   -- Ποιος είναι ο όρος σας κύριε Ζαμπούνη;
   -- Το καινούργιο τζαμί να χτιστεί στα θεμέλια του παλιού.
   -- Μα όπως πολύ καλά γνωρίζετε κι εσείς κύριε Ζαμπούνη, δεν υπήρξε ποτέ τζαμί στη Σάμο.
   -- Και πρέπει να χτίσομε τώρα δηλαδή, με δικά μας χρήματα, για τους εκατό με διακόσους τούρκους στρατιώτες που παράνομα βρίσκονται στη Σάμο; Δεν ήμαστε καλά. Όχι, ούτε κουβέντα, δε συμφωνώ.
Αναφέρετε ότι πιο παλιά, όταν η Σάμος ήταν ακόμη τουρκοκρατούμενη, είχε αρχίσει κάποια φορά να χτίζεται τζαμί στη Χώρα, οι Σαμιώτες όμως πήγαιναν τις νύχτες και το μαγάριζαν και παρά τις προσπάθειες των τούρκων να συλλάβουν τους δράστες δεν τα κατάφεραν, έτσι εγκατέλειψαν την προσπάθεια.
Ε. Γ. Κιλουκιώτης                  Κάμπος Μαραθοκάμπου  27-9-2019    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΒΡΑΔΥ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΤΟΥ 1948 ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟ.

Η ΣΑΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1940.