Του Τζιρνή ο βράχος.


                                 Του Τζιρνή ο βράχος.
Έτσι ονομάζεται ένας μεγάλος βράχος και η γύρω περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση τρακόσια μέτρα ανατολικά του Μαραθοκάμπου, δίπλα στο παλιό μονοπάτι που ξεκινά απ’ τις βρύσες.
Το όνομα της περιοχής είναι κυριώνυμο και προέρχεται απ’ το επώνυμο Τζιρνής, προφανώς του αρχικού κατόχου της περιοχής. Ο άριστος Μαραθοκαμπίτης διδάσκαλος Μανώλης Μυρογιάννης γράφει για το βράχο αυτόν (20 Μαρτίου 1830) τα ακόλουθα.
«Όταν από της εις το νοτιοανατολικόν του Μαραθοκάμπου πηγής ήτις είναι γνωστοτάτη υπό το όνομα βρύσεις, προχωρήσωμεν προς ανατολάς, εις μικράν απόστασην, εξ αριστερών ύπερθεν του μεγάλου δρόμου ευρίσκομεν μέγα σφαιροειδή βράχον πολλών τόννων βάρους μετά μικρών κοιλωμάτων επί της επιφανείας. Αυτός, ως και περί αυτόν περιοχή, καλείται του «Τζιρνή ο βράχος» εκ του επωνύμου του ιδιοκτήτη της περιοχής. Δι’ αυτόν τον βράχον φέρεται το εξής μύθευμα. Τον σφαιροειδή βράχον μεταχειρίζοντο ως σφαίραν (τόπι) οι Γίγαντες ιστάμενοι μακράν εις του «Στάμου τη ράχη» και οι Κύκλωπες ιστάμενοι κάτω εις την κοιλάδα «Βελανιδιά». Η παιδιά επαίζετο επί αιώνες, ότε λάμψαντος του αληθινού φωτός του Ναζωραίου Γίγαντες και Κύκλωπες εχαώθησαν, η σφαίρα όμως έμεινεν, όπου ευρίσκεται και ονομάσθη του «Τζιρνή ο βράχος». Τα δε εις την επιφάνειαν του βράχου μικρά κοιλώματα είναι τα αποτυπώματα των χειρών των παικτών.
Βοήθημα «Αρχείον της Σάμου». Ν. Ζαφειρίου τόμος Β. σελ. 93.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τζαμί στη Σάμο.

Πως χτίστηκε ο Προφήτης Ηλίας του Κέρκη.

ο προσκύνημα του Τζωρτζ Μπους στη Αγία Παρασκευή στο Μαραθόκαμπο