Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ.

  Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.  Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.           Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ.
Κατά την Ιταλική κατοχή της Σάμου, πέντε Ιταλοί στρατιώτες κι ένας καραμπινιέρος μ’ ολόκληρο τον οπλισμό τους προσχώρησαν στους αντάρτες. Το γεγονός αυτό πολύ ανησύχησε την Ιταλική ηγεσία, γιατί το ποσοστό των αντιφασιστών στη μεραρχία ήταν πολύ μεγάλο, και φοβούμενη την τυχόν προσχώρηση και άλλων, κινητοποιήθηκε ο τρομοκρατικός μηχανισμός και οι λιποτάκτες, με συνοπτικές διαδικασίες, καταδικάστηκαν σε θάνατο.
Κατά την προσωρινή απελευθέρωση της Σάμου, μετά, την προσχώρηση της Ιταλίας στους συμμάχους στις 8 Σεπτεμβρίου του 1943, το αρχηγείο των ανταρτών είχε την πληροφορία ότι κύκλοι του Ιταλικού στρατηγείου, σχεδίαζαν να συλλάβουν και να εκτελέσουν τους καταδικασμένους σε θάνατο συμπατριώτες τους. Για να τους προφυλάξουν οι αντάρτες τους έστειλαν στο λόχο φρουράς του Πλατάνου, όπου δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος  με την εντολή να μείνουν μόνιμα εκεί σε ασφάλεια.
Δυο απ’ αυτούς ήθελαν να παντρευτούν τις κοπέλες π’ αγάπησαν και παρά τις συστάσεις των ανταρτών κατέβηκαν στο Βαθύ για να πάρουν άδεια απ’ το Δεσπότη. Πήραν την άδεια και στο γυρισμό άλλο αυτοκίνητο με Ιταλούς φασίστες προφανώς, τους προσπέρασε λίγο πιο πέρα απ’ το Κέδρο τους έκλεισαν το δρόμο, τους κατέβασαν απ’ τ’ αυτοκίνητο και τους εκτελέσανε επί τόπου στις 23 Οκτωβρίου του 1943.
Το αρχηγείο των ανταρτών, για το ύπουλο αυτό έγκλημα, ζήτησε εξηγήσεις απ’ το Ιταλικό στρατηγείο, αυτό όμως δήλωσε άγνοια κι έριξε τις ευθύνες σε ανεύθυνους Ιταλούς εξτρεμιστές.
Μετά την κατοχή, συγγενείς των δυο Ιταλών ήρθαν στη Σάμο για να βρουν τους τάφους και να πάρουν στην Ιταλία τα οστά τους. Με την βοήθεια των ντόπιων που γνώριζαν την υπόθεση, οι τάφοι βρέθηκαν στο Καθολικό νεκροταφείο της Σάμου, και για ενθύμιο τους άφησαν την παραπάνω φωτογραφία που οι ίδιοι οι στρατιώτες είχαν βγάλει. Στη φωτογραφία, που είναι βγαλμένη έξω απ’ το μοναστήρι της Βροντιανής, εικονίζοντα ο τότε ηγούμενος Ζουμπούλης, δίπλα του ο Λευτέρης Μπέτσος, ο πρώτος αντάρτης της Σάμου και αρχηγός των ανταρτών για μεγάλο διάστημα, και οι Ιταλοί, στρατιώτες που κανένας δε γνωρίζει ποιοι ακριβώς είναι.     
Η φωτογραφία σήμερα βρίσκεται στο άλμπουμ του Γιάννη Ν. Παρτσάφα απ’ το Κοκκάρι, τον οποίο ευχαριστώ που μου την παραχώρησε.
Βοήθημα για το κείμενο το βιβλίο του Γιάννη Ζαφείρη «Η ΣΑΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τζαμί στη Σάμο.

Πως χτίστηκε ο Προφήτης Ηλίας του Κέρκη.

ο προσκύνημα του Τζωρτζ Μπους στη Αγία Παρασκευή στο Μαραθόκαμπο