Ο Λεωνίδας Ιασωνίδης και η ερμηνεία της λέξης δίλημμα

Αποτέλεσμα εικόνας για Λεωνίδας Ιασωνίδης φωτογραφίες

     

Ο Λεωνίδας Ιασωνίδης και η ερμηνεία της λέξης δίλημμα
Ο Λεωνίδας Ιασωνίδης γεννήθηκε στον Πόντο το 1884 αποφοίτησε από το φημισμένο Φροντηστήριο της Τραπεζούντας 1902, σπούδασε νομικά στην Κωνσταντινούπολη και συνέχισε τις σπουδές στο Παρίσι, παίρνοντας πτυχίο και στις πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες, το έτος 1915.
 Το Σεπτέμβριο του 1922 έρχεται πρόσφυγας στην Ελλάδα κι αγωνίζεται για τα δικαιώματα των προσφύγων που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Το 1924 έστειλε τηλεγράφημα στον Πλαστήρα που περιέγραφε το δράμα των προσφύγων στην Κατερίνη, στο οποίο μεταξύ των άλλων έγραφε: «Κορυφάς Ολύμπου αθάνατοι ευωχούνται, παρά πόδας δε αυτού πρόσφυγες λοιμώ απόλλυνται».
Ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική και από το 1923 εκλεγόταν συνεχώς Βουλευτής Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε Υπουργός Πρόνοιας και παρόλο που διαχειρίστηκε τα δισεκατομμύρια δραχμές της αποκατάστασης των προσφύγων, ζούσε σε ένα ξενοδοχείο τρίτης κατηγορίας στη Θεσσαλονίκη και πέθανε φτωχός το 1959 σε ηλικία 75 ετών.
Σπουδαίος ρήτορας ο Ιασωνίδης, μιλώντας κάποτε στους πόντιους στη Θεσσαλονίκη, στην ποντιακή πάντα διάλεκτο, λέει κάποια στιγμή: «… Αρ’ ατώρα έρθαμεν σε δίλημμα!». Μη γνωρίζοντας τη σημασία της λέξης δίλημμα οι πόντιοι, κάποιος ρώτησε: «Πασσά Ιασωνίδη! Ντο εν το δίλημμα;», κι ο Ιασωνίδης τους απάντησε μ’ ένα παράδειγμα.
«Ακούστε, να λέγω σας, ντο εν το δίλημμα. Παίρομεν έναν σκοινίν. Περάζουμ’ ατο ας σ(τ)ο στόμαν κι εβγάλουμ’ ατο ας σ(τ)ον κώλλον! Σ’ εμπρός το μέρος δένομεν έναν σκατόν (!). Σ’ οπίσ’ πα το μέρος δένομεν έναν αγγούρ’. Συρτ’ς να εβγάλ’ς το σκατόν ας σ(τ)ο στόμα σ’, εμπαίν’ το αγγούρ’ σον κώλλο σ’! Σύρτς να εβγάλ’ς το αγγούρ’ ας σ(τ)ον κώλλο σ’, εμπαίν’ το σκατόν σ(τ)ο στόμα σ’. Αρ’ ατό εν το δίλημμα!




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τζαμί στη Σάμο.

Πως χτίστηκε ο Προφήτης Ηλίας του Κέρκη.

ο προσκύνημα του Τζωρτζ Μπους στη Αγία Παρασκευή στο Μαραθόκαμπο