Η αιχμαλωσία του Ιούλιου Καίσαρα.

Σχετική εικόνα



                          Η αιχμαλωσία του Ιούλιου Καίσαρα.  
Ο Ιούλιος Καίσαρας ήταν μια απ’ τις πιο σημαντικές μορφές, ίσως η σημαντικότερη της Ρωμαϊκής ιστορίας. Μεγάλος στρατηγός, άριστος πολιτικός, με τις κατακτήσεις του έβαλε τα θεμέλια της εξέλιξης του Ευρωπαϊκού πολιτισμού κι άλλαξε τη μορφή της διακυβέρνησης της αυτοκρατορίας.
Ήταν αριστοκρατικής καταγωγής, πήγε όμως με το μέρος της λαϊκής παράταξης όταν ήρθε σε σύγκρουση με τους συγκλητικούς, κατέκτησε την Γαλατία, το υπόλοιπο της Ιβηρικής χερσονήσου, μέρος της Αγγλίας και σταμάτησε τις Γερμανικές εισβολές στην αυτοκρατορία. Όταν νίκησε τον Πομπήιο κι επικράτησε οριστικά, κατάργησε τόσο την συγκλητική όσο και την λαϊκή κυριαρχία και καθιέρωσε το ηγεμονικό καθεστώς.
Δολοφονήθηκε απ’ τους αντιπάλους του, του παλιού καθεστώτος, τίποτα όμως δεν άλλαξαν απ’ τις μεταβολές που είχε κάνει.
Σε ηλικία 25 χρόνων ταξιδεύοντας στο Αιγαίο, έπεσε στα χέρια πειρατών μαζί μ’ ένα φίλο του και δυο υπηρέτες που όπως υποστηρίζεται είχαν το ορμητήριό τους στο Αγαθονήσι, όπου και κατέληξαν.
Ο Καίσαρας δεν έδειξε φόβο στη κατάσταση την οποία βρέθηκε, επέβαλε ησυχία στους πειρατές όταν κοιμόταν, τους απάγγελνε ποιήματα και ομιλίες που έγραφε, έπαιζε και γυμναζόταν μαζί τους και τους συμπεριφερόταν όχι σαν αιχμάλωτος αλά σαν ηγέτης. Μ’ αυτό τον τρόπο κέρδισε την εμπιστοσύνη τους κι ελεύθερα έκανε ότι ήθελε στο νησί και στα πλοία.
Αρχικά οι πειρατές, για την απελευθέρωσή του, αποφάσισαν να ζητήσουν λύτρα 20 τάλαντα αργύρου, επενέβη όμως ο ίδιος λέγοντας ότι φτηνά εκτιμήθηκε, ότι αξίζει πολύ περισσότερα και τους συνέστησε να ζητήσουν 50, όπως κι έκαναν. Για να συγκεντρώσουν και να παραδώσουν το ποσό αυτό οι δικοί του χρειάστηκαν 38 μέρες.
Παρά τις φιλικές σχάσεις που είχε με τους πειρατές και την άψογη συμπεριφορά τους, η κατάσταση της αιχμαλωσίας δεν άρεσε στον Καίσαρα και τους βεβαίωσε ότι μετά την απελευθέρωσή του θα τους έπιανε και θα τους σταύρωνε.
Μετά την απελευθέρωσή του σχημάτισε ένα μικρό στόλο και πήγε πίσω στο νησί όπου τον κρατούσαν οι πειρατές, εκείνοι, που δεν είχαν πάρει στα σοβαρά την απειλή του, γρήγορα αιχμαλωτίστηκαν, παίρνοντας πίσω τα 50 τάλαντα που είχε δώσει κι όλα τα υπάρχοντά τους.
Παρέδωσε τους αιχμάλωτους στη φυλακή της Περγάμου με την εντολή να εκτελεστούν. Ο διοικητής της επαρχίας της Ασίας όμως Μάρκος Ιούνιος αποφάσισε να τους πουλήσει σκλάβους και να επωφεληθεί τα χρήματα που θα εισέπραττε. Όταν το πληροφορήθηκε όμως ο Καίσαρας πολύ ενοχλήθηκε, επέστρεψε στη Πέργαμο όπου διέταξε και τους σταύρωσαν, όπως τους είχε υποσχεθεί.      

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τζαμί στη Σάμο.

Πως χτίστηκε ο Προφήτης Ηλίας του Κέρκη.

ο προσκύνημα του Τζωρτζ Μπους στη Αγία Παρασκευή στο Μαραθόκαμπο