Η Κόμη της Βερενίκης.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μεγάλη κοτσίδα

                               Η Κόμη της Βερενίκης.
Με το όνομα αυτό υπάρχει ένας μικρός αστερισμός μεταξύ της Μεγάλης Άρκτου και του αστερισμού της παρθένου, «η κόμη (τα μαλλιά) της Βερενίκης.
Με τον ίδιο τίτλο κυκλοφορεί και το βιβλίο του Γ. Γραμματικάκη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης στο οποίο ανασυνθέτει με τρόπο γλαφυρό τις σύγχρονες επιστημονικές απόψεις για τη γένεση του Σύμπαντος και την εμφάνιση της ζωής.
   Η Βερενίκη ήταν κόρη του ηγεμόνα της Κυρήνης της Αφρικής, του Μάγα, ήταν  φημισμένη για την ομορφιά της και ιδιαίτερα για τα πλούσια και μακριά μαλλιά της. Παντρεύτηκε το 246 π.Χ. τον Έλληνα βασιλιά της Αιγύπτου, τον Πτολεμαίο τον Ευεργέτη, και λίγο μετά το γάμο τους ο Πτολεμαίος αναγκαστικά έφυγε για μια εκστρατεία στην Συρία. Λέγετε ότι ο βασιλιάς την εγκατέλειψε στο νυφικό κρεβάτι.
   Ο χωρισμός τους στοίχισε πολύ στη Βερενίκη, και η αγωνία για την τύχη του άντρα της την βασάνιζε μέρα και νύχτα. Μια μέρα μπήκε στο ναό της Αφροδίτης να προσευχηθεί για τον σύζυγό της. κι υποσχέθηκε στη Θεά ότι αν τον βοηθούσε να γυρίσει πίσω σώος και νικητής απ’ τον πόλεμο, θα έκοβε και θ’ αφιέρωνε στο βωμό της τα υπέροχα μαλλιά της. Ο Πτολεμαίος γύρισε στην Αλεξάνδρεια σώος και νικητής από τον πόλεμο, και η Βερενίκη, συνεπής στην υπόσχεσή της, έκοψε τα μαλλιά της και τα αφιέρωσε στη Θεά. Όμως την επόμενη μέρα συνέβη κάτι τρομερό. Τα μαλλιά της Βερενίκης χάθηκαν απ’ το ναό, αυτό θεωρήθηκε κακός οιωνός και ο φόβος κυρίευσε την Βερενίκη και τον σύζυγό της που περίμεναν μεγάλο κακό. Και τότε την λύση έδωσε ο Σαμιώτης αστρονόμος Κόνων, ένας απ’ τους μεγαλύτερους της τότε εποχής, φίλος και δάσκαλος του Αρχιμήδη. Κάλεσε το βράδυ τον Βασιλιά και τη βασίλισσα στο παρατηρητήριό του, και τους είπε ότι οι Θεοί εκτιμώντας την προσφορά τους, προτίμησαν να την έχουν κοντά τους στον ουρανό, και τους έδειξε ένα μικρό θυσανωτό αστερισμό, που βρίσκεται μεταξύ της Μεγάλης Άρκτου και του αστερισμού της παρθένου, που πρόσφατα είχε ανακαλύψει. Αυτό πολύ χαροποίησε το Βασιλικό ζεύγος, και τραγουδήθηκε απ’ τον πιο διάσημο ποιητή της Αλεξανδρινής εποχής τον Καλλίμαχο, απ’ όπου και η πληροφορία. Ο αστερισμός εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να έχει το όνομα που του δόθηκε απ’ τον Κόνωνα «ο πλόκαμος, ή η κόμη της Βερενίκης».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τζαμί στη Σάμο.

Πως χτίστηκε ο Προφήτης Ηλίας του Κέρκη.

ο προσκύνημα του Τζωρτζ Μπους στη Αγία Παρασκευή στο Μαραθόκαμπο