«Αγαπάτε τους εχθρούς υμών…….».

Αποτέλεσμα εικόνας για καλογεροι φωτο





«Αγαπάτε τους εχθρούς υμών…….».
Γύρω στα 1928, ο τότε Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας Κ. Βοντζαλιδης απ’ το Καρλόβασι, αυστηρός και πολύ μορφωμένος, προκάτοχος του Ειρηναίου, συγκέντρωσε όλους τους ιερείς του νησιού, και τους συνέστησε κάθε Κυριακή μετά το Ευαγγέλιο, ένας απ’ του ιερείς κάθε εκκλησίας, να το αναλύει με δικά του λόγια για να γίνετε πιο κατανοητό απ’ το  εκκλησίασμα. Τους δήλωσε επίσης ότι αμέσως προκήρυττε διαγωνισμό, με έπαθλο ένα χρυσοκέντητο πετραχήλι, σ’ όποιον ανέλυε καλλίτερα ένα Ευαγγελικό θέμα που ο ίδιος θα του έδινε.
Παρόλο που υπήρχαν πολλοί μορφωμένοι ιερείς, δίσταζαν ν’ αναπτύξουν κάποιο Ευαγγελικό θέμα εκ’ του προχείρου, και μάλιστα μπροστά στο Δεσπότη, κι έτσι κανένας δεν κινήθηκε. Ο μόνος που σηκώθηκε ήταν ο Ηγούμενος της Μονής της Παναγίας του κότσικα, Αρχιμανδρίτης Διονύσιος. Ο Πάτερ Διονύσιος ήταν λάτρης του κρασιού και πολλές φορές είχε φέρει σε δύσκολη θέσει τον Δεσπότη, ο οποίος δεν τον χώνευε, και για ν’ αποτύχει και να ρεζιλευτεί του έδωσε ένα χαρτί που δεν έγραφε τίποτα, κάτασπρο.
Ο Πάτερ Διονύσιος ανέβηκε στην έδρα, κοιτάει το χαρτί απ’ τη μια και με τη δική του προφορά λέει.
-- Μεντέν.
Το κοιτάει κι απ’ την άλλη και ξαναλέει.
-- Μεντέν.
Και χωρίς να πολυσκεφτεί, αρχίζει.
«Και εκ του μεδενός ο Θεός έπλασε τον κόσμον»! κι έτσι ο Πάτερ Διονύσιος ξέφυγε πολύ έξυπνα απ’ την παγίδα του Δεσπότη, αναλύοντας τη Γένεση του κόσμου, σύμφωνα με το κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο.
Ο Δεσπότης έμεινε άφωνος, όχι μόνο για τη μόρφωση του Πάτερ Διονύσιου αλλά και για την εξυπνάδα κι ευστροφία του, και αφού τον συνεχάρη του έδωσε το χρυσοκέντητο πετραχήλι, και στρεφόμενος προς τους ιερείς λέει.
-- «Βλέπεται, αγαπητοί μου εν Χριστώ αδελφοί, πόσον λαμπρός λειτουργός του Υψίστου είναι ο αδελφός Διονύσιος. Ατυχώς όμως, αυτός, εν πράγμα, παρ’ όλας τας νουθεσίας μας, δεν ημπορεί να εννοήσει, ότι ο οίνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του!....».
Κι ο Πάτερ Διονύσιος, δείχνοντας γι άλλη μια φορά την ευτροφία του και την ετοιμότητά του, ρωτά τον Δεσπότη.
-- Ε! και τι είπε, Σεβασμιότατε, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός: Αγαπάτε τους εχθρούς ημών!....
Κόκαλο ο Δεσπότης απ’ την απάντηση του μπεκρή αλλά πανέξυπνου ιερέα.
                              

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τζαμί στη Σάμο.

Πως χτίστηκε ο Προφήτης Ηλίας του Κέρκη.

ο προσκύνημα του Τζωρτζ Μπους στη Αγία Παρασκευή στο Μαραθόκαμπο