Το υποβρύχιο Κατσώνης στο λιμάνι του Καρλοβάσου.

     

Εντοπίστηκε 73 χρόνια μετά το βυθισμένο υποβρύχιο «Λάμπρος Κατσώνης» |  Euronews 

          Το υποβρύχιο Κατσώνης στο λιμάνι του                                   Καρλοβάσου.

           Απ’ το βιβλίο του Κ. Πτινη «Χρονια κατοχής».

    Την 1ην Ιουνίου (1943) ο Κατσώνης συνεχίζων την περιπολίαν του διήρχετο το στενόν Σάμου – Ικαρίας και περιπόλει έξω του λιμένος Καρλόβασι. Εκεί εντοπίζει Ιταλικόν εξοπλισμένον φορτηγόν άνω των 7000 τόννων, το οποίον ήτο παραβεβλημένον εις την προβλήτα, κατά τρόπον όμως ώστε από το άνοιγμα της εισόδου του λιμένος μικρόν μόνον εφαίνετο.

   Ο κυβερνήτης του Κατσώνη επερίμενε την κατάλληλον ευκαιρίαν δι’ επίθεσιν και την επερίμενε με υπομονήν και επιμονήν. Παρενέπεσεν όμως εν τω μεταξύ είσοδος και έξοδος εις τον λιμένα του Καρλοβάσου ιταλικού περιπολικού και η ώρα παρήρχετο. Όταν κατά την 20.15 Κατσώνης απεφάσισε να χειρίσει προς επίθεσιν εναντίον του ιταλικού φορτηγού είχε πλέον επέλθει το σκότος της νυκτός και, λόγω των δυσκολώτατων συνθηκών της προσβολής, ηναγκάσθη να διακόψη την απόπειράν του. Απεμακρύνθη τότε προς την Μικρασιατικήν ακτήν, δια να φορτίσει κατά την νύχτα τους συσσωρευτές του και την επομένην 2/6/43, ευρίσκετο και πάλιν έξω από το Καρλόβασι, καραδοκων ευκαιρίαν δια να τορπιλίσει το ιταλικόν φορτηγόν κατά την έξοδόν του.

   Αυτό όμως δεν εξήρχετο του λιμένος και την 20.13 ο κυβερνήτης του Κατσώνη αποφασίζει, παρά την δυσχέρειαν την οποίαν ενεφάνιζεν η θέσις του φορτηγού, να το προσβάλη αγκυροβολιμένον. Βάλλει τότε εναντίον του δύο τορπίλλας, εκ των οποίων η μία απέκλινεν ατυχώς της τροχιάς της, ένεκα κακής λειτουργίας του γυροσκοπίου και εξεράγη εις τον λιμενοβραχίονα. Η άλλη διήλθε μεν δια του ανοίγματος της εισόδου, εθεάθη να προσεγγίζη το εχθρικόν πλοίον, αλλά δεν εσημειώθη η έκρηξίς της. Κατόπιν της επαναληφθείσης κακής λειτουργίας των τορπιλλών του, ο Κατσώνης ηναγκάσθη να εγκαταλείψει τον στόχον και να απομακρυνθή και πάλιν προς την Μικρασιατικήν ακτήν. Έληγεν άλωστε και η περιπολία του.

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τζαμί στη Σάμο.

Πως χτίστηκε ο Προφήτης Ηλίας του Κέρκη.

ο προσκύνημα του Τζωρτζ Μπους στη Αγία Παρασκευή στο Μαραθόκαμπο