Η παράδοση των ανταρτών του Μαραθοκάμπου.

Αποτέλεσμα εικόνας για κέρκησ φωτογραφίεσ
Η παράδοση των ανταρτών του Μαραθοκάμπου.
                             Αύγουστος 1949
Μετά τον θάνατο του αρχηγού των ανταρτών του συνταγματάρχη πυροβολικού Γιάννη Μαλαγάρη και του επιτελείου του στις 21 Ιουλίου του 1949 στη περιοχή Καλλιθέας, οι υπόλοιποι σκόρπισαν σε ομάδες και κρυβόταν στις περιοχές  γύρω από τα χωριά τους.
Τα αποσπάσματα, τους μάζευαν κι όσοι απ’ αυτούς τύχαινε να πέσουν στα χέρια της χωροφυλακής ή των ΜΑΥδων ο θάνατος ήταν βέβαιος, ελάχιστοι γλύτωσαν, αντίθετα ο στρατός, το ΕΤΑΞ, που ήταν μετανοήσαντες της Μακρονήσου, είχαν σαν αρχή «αντάρτης που δε παραδίνεται άστονε να φύγει.»
Μια φορά , ένα απόσπασμα του ΕΤΑΞ, εκεί κάπου στην Αγία Κυριακή, είχε αιχμάλωτο έναν αντάρτη απ’ την Ικαρία, τον οποίο εμπιστεύτηκε σ’ ένα περαστικό απόσπασμα χωροφυλάκων για να τον μεταφέρει στο Μαραθόκαμπο. Στο  ξηρόρεμα τον σκότωσαν κι είπαν ότι προσπάθησε να δραπετεύσει. Ήταν ψέματα.
Εκείνη την περίοδο τα πράματα ήταν πιο μαλακωμένα κι ο πατέρας μου  Γιώργης Κιλουκιώτης ή Τζώρτζης, πήγε στην Αγία Κυριακή να μαζέψει ότι μπορούσε απ’ το κτήμα που είχαμε εκεί, που λόγω  κατάστασης αλλά και απόστασης το είχαμε εγκαταλειμμένο μερικά χρόνια. Κάποιο βράδυ, στο καλύβι που έμενε, στην Αγία Κυριακή, τον επισκέφτηκε ο Κώστας, στέλεχος των ανταρτών κι ανιψιός του πατέρα μου, της πρώτης ξαδέρφης του γιός. Την  μάνα του Κώστα, τα προηγούμενα Χριστούγεννα του 1948, την είχε σκοτώσει μαζί με τον κατάκοιτο σύζυγό της και την ανύπαντρη κόρη της ένας κρητικός χωροφύλακας.
Ο Κώστας με τον πατέρα μου κουβέντιασαν πολλά. Ήταν φανερό ότι κάθε ελπίδα είχε χαθεί. Ο Κώστας του είπε ότι όλοι οι Μαραθοκαμπίτες αντάρτες έχουν συσπειρωθεί γύρω του και πρέπει να τους προστατέψει, να παραδοθούν, πράγμα που τον συμβούλευσε και ο πατέρας μου. Σε ποιόν να παραδοθούν? Αναρωτήθηκε ο Κώστας. Αν τυχόν έπεφταν στ’ αδίστακτα χέρια των χωροφυλάκων και των ΜΑΥδων ποια άραγε θα ήταν  η τύχη τους? Ο Κώστας ήξερε πως δεν γλύτωνε αντάρτης από τα χέρια τους .
Σε κανένα δυο βράδια τον επισκέφτηκε πάλι ο Κώστας. Του έδωσε ένα φάκελο και τον παρακάλεσε να πάει στο Μαραθόκαμπο και να τον δώσει προσωπικά στον Ησαϊα, του διοικητή του ΕΤΑΞ.
Άφησε κάθε δουλειά ο πατέρας μου και το πρωί της επόμενης μέρας ήρθε στο Μαραθόκαμπο κι ανέθεσε σε μένα κι ένα φίλο μου δεκαεξάρηδες τότε, να πάμε τον φάκελο. «Θα κόβετε βόλτες έξω απ’ το γραφείο του και μόλις ξεμοναχιάσει θα μπείτε να του δώσετε  τον φάκελο και τσιμουδιά σε κανένα» μας συμβούλεψε.  
Το γραφείο του  διοικητή ήταν ένα απ’ τα σπιτάκια που βρίσκονται επί του δρόμου απέναντι απ’ το δημοτικό σχολείο και το ηρώο. Ήταν καλοκαίρι , η πόρτα ήταν  ανοιχτή κι ήταν μόνος, μπήκαμε, του δώσαμε το φάκελο του οποίου το περιεχόμενο δεν γνωρίζαμε αλλά κάτι υποψιαζόμασταν, τον άνοιξε και του έριξε μια γρήγορη ματιά, μας ρώτησε μερικά πράματα και μας έδιωξε.
Όπως μάθαμε αργότερα την διαμεσολάβηση ανέλαβε ο Γιάννης Γιαγάς πρόεδρος τότε της κοινότητας Μαραθοκάμπου. Πήγε, όπως λέγανε δυο τρείς φορές μέχρι την Αγία Κυριακή και τα κανόνισε. Έτσι κάποιο απόγευμα και ενώ ο στρατός κρατούσε τα πόστα για τυχόν παρεκτροπή κανενός χωροφύλακα ή ΜΑΥ, οι αντάρτες με τον οπλισμό τους φάνηκαν απ’ τη στροφή του Κονταράτου και σε φάλαγγα κατ’ άνδρα βάδισαν τα 350 περίπου μέτρα μέχρι το σχολείο, χειροκροτούμενοι από κάθε απόχρωσης και ιδεολογίας  πολίτες που βρέθηκαν και παρακολουθούσαν κι εκεί παρέδωσαν τα όπλα.
Η επιδέξια αυτή κίνηση του Κώστα είχε σαν αποτέλεσμα να μη χαθεί κανένας απ’ τους Μαραθοκαμπίτες αντάρτες. Αντίθετα στα περισσότερα χωριά της Σάμου, οι αντάρτες, αποδεκατίστηκαν μέχρι τον τελευταίο. Και δεν άργησαν ν’ αποφυλακιστούν, θυμάμαι τον Κώστα, εκεί κατά το 1953 που για να εξοικονομήσει τα προς το ζην έκανε ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές του Γυμνασίου. Όπως λέγανε τότε υπήρξε άριστος μαθητής.
                                                            Σάμος  20 – 10 – 2019.
                                                         Ευάγγελος Γ Κιλουκιώτης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τζαμί στη Σάμο.

Πως χτίστηκε ο Προφήτης Ηλίας του Κέρκη.

ο προσκύνημα του Τζωρτζ Μπους στη Αγία Παρασκευή στο Μαραθόκαμπο