Κώστας Κοντραφούρης Ο Μαραθοκαμπιτης πυρπολητής

Σχετική εικόνα


                         Κώστας Κοντραφούρης
                      Ο Μαραθοκαμπιτης πυρπολητής
 Σπουδαίος πυρπολητής, άγνωστος στους πολλούς, ίσως γιατί έδρασε περισσότερο εκτός Σάμου, ίσως γιατί η δόξα του μοιραζόταν με άλλους, πιθανόν ακόμα η δόξα του να επισκιάστηκε απ’ τη δόξα του Καπετάν Σταμάτη.
Για το πότε γεννήθηκε, που και πότε πέθανε δεν βρέθηκαν στοιχεία, για την προσφορά του στον αγώνα γίνεται λόγος σε γράμμα του Αλέξη Αλέξη γιού του Σταμάτη Αλέξη ξάδερφου και υπαρχηγού του Καπετάν Σταμάτη και στα Σαμιακά τόσο στου Επαμεινώνδας όσο και στου Νικόλας Σταματιάδη.
Όπως γράφει ο Αλέξης Αλέξης στο γράμμα του, στην αρχή βρίσκεται με τα πυρπολικά των Ψαρών, αργότερα στη Χίο με τον Κανάρη, στη ναυμαχία της Σάμου ήταν με τα Σπετσιώτικα για να ξαναβρεθεί με το Κανάρη και να εκστρατεύσουν με πυρπολικό στην Αλεξάνδρεια κατά του Αιγυπτιακού στόλου, όπου απέτυχαν, το πυρπολικό κάηκε μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας και οι ίδιοι μόλις γλύτωσαν με μια βάρκα.
Βρισκόμενος στο Μαραθόκαμπο ο Κονραφούρης, πληροφορήθηκε ότι στο Αδραμμύτιο υπήρχε ένας πλούσιος πασάς, πήρε οκτώ ψυχωμένους χωριανούς και με το τσερνίκι του πέρασε απέναντι. Πάτησαν το χωριό, κυρίεψαν το κονάκι του πασά, το λεηλάτησαν, πήραν και πέντε γυναίκες απ’ το χαρέμι του και πήγαν στο σκάφος. Εκεί που άνοιγαν πανιά, έφτασε τούρκικη δύναμη κι άρχισε να τους πυροβολεί, ο Κοντραφούρης τους κορόιδευε και τους φασκέλωνε με χέρια και πόδια, μια σφαίρα τον τραυμάτισε στη φτέρνα.
Κατά την Τρίτη εκστρατεία των Τούρκων στη Σάμο, το καλοκαίρι του 1826, ο Κώστας Κοντραφούρης κατάφερε κι έκαψε ένα τούρκικο πλοίο. Το γεγονός αυτό αναφέρεται στα Σαμιακά του Νικολάου Σταματιάδη 1ος τόμος σελίδα. 318, που γράφει: «Κατά την ναυμαχίαν ταύτην συνέβη ανδραγάθημα Σαμίων άξιον μνήμης. Ενώ εσπέρας τι έξωθεν του Μαραθοκάμπου τα Ελληνικά πλοία είχον συνεπτυγμένα τα ιστία, τα δε τουρκικά ήσαν εν πλήρει γαλήνη και επυροβόλουν τα οχυρώματα των Σαμίων, ο εκ Μαραθοκάμπου Κ. Κοντραφούρης επωφεληθείς εκ του σκότους ερράντισε το ακάτιον του τσερνικίου αυτού δια σούμας και ρακής και πληρώσας εκ φρυγάνων και θείου, νηχώμενος ώθησε και προσεκόλλησεν εις το τουρκικόν βάσελον και έδωσε πυρ. Η ηρωική αυτή απόπειρα επέτυχε και το βάσελον κατεκάη, ζητωκραυγαζόντων των εν τη παραλία μαχητών».
Η Βαγγελίστρα που έβλεπε από ψηλά στο Κέρκη, έβαλε κι εδώ το χέρι της, η επιχείρηση πέτυχε, το καράβι κάηκε, οι τούρκοι πανικοβλήθηκαν κι άρχισαν να κανονιοβολούν άσκοπα, ενώ ο Κέρκης αντιβούιζε απ’ τις ζητωκραυγές των Μαραθοκαμπιτών.
Τολμηρός και ριψοκίνδυνος ο Κ. Κοντραφούρης, το τζάκι του όμως στάχτη δεν έπιανε, εδώ τον έχανες κι εκεί τον εύρισκες.
Στον κατάλογο των ηρώων του κάβο φονιά συγκαταλέγεται και κάποιος Γ. Κοντραφούρης, ο οποίος πιθανόν να ήταν αδελφός του, ή στενός συγγενής του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τζαμί στη Σάμο.

Πως χτίστηκε ο Προφήτης Ηλίας του Κέρκη.

ο προσκύνημα του Τζωρτζ Μπους στη Αγία Παρασκευή στο Μαραθόκαμπο