Η δέηση του καλόγερου

Σχετική εικόνα
                            
                                  Η δέηση του καλόγερου                                     
Αρχές του Σεπτέμβρη του 1943 στο Μαραθόκαμπο. Οι Ιταλοί φασίστες που έφεραν γι’ αυτό το σκοπό απ’ τη Ρόδο, μαζί με τους ντόπιους, είχαν αρχίσει απ’ τ’ Αη-Γιαννιού του Θερμαστή στις 29 Αυγούστου τις επιχειρήσεις κατά των ανταρτών. Το Μενεγάκι κάπνιζε ολόκληρο απ’ τις οβίδες και τους όλμους που έστελναν οι Ιταλοί απ’ τα Ρείκια και τον Μαραθόκαμπο, τα πολυβόλα κροτάλιζαν και παντού επικρατούσε ο τρόμος και η φοβέρα.
Παρά τον φοβερό μπλόκο, που κανένας ούτε μπορούσε να μπει ή να βγει απ’ το χωριό, είχαν μαθευτεί μέσες άκρες τα μαντάτα για τα φονικά στη Καστανιά, τους Κοσμαδαίους και τη Λέκα, ότι στο πέρασμα τους σκορπούσαν τον θάνατο, φωτιά και τσεκούρι παντού, κι έμειναν άταφοι ακόμα στο νεκροταφείο του Μαραθοκάμπου οι δυο που συνέλαβαν στα βοϊδοκάλυβα και τους εκτέλεσαν, όταν οι αντάρτες του Κέρκη έσπασαν την Ιταλική ζώνη Μαραθοκάμπου – Όρμου και πέρασαν στον Καρβούνη.
Παντού κυριαρχούσε ο φόβος, κανένας δεν ήξερε αν θα υπήρχε τις επόμενες ώρες, οι Ιταλοί παρακολουθούσαν κι έλεγχαν τους πάντες και τα πάντα, κι είχαν στρέψη τις μπούκες των κανονιών και των πολυβόλων κατά του χωριού, απειλώντας ότι θα γίνουν εκτελέσεις κι ότι θα το ισοπεδώσουν, αν δεν βρεθούν αυτοί που πυροβολούσαν τις νύχτες μέσα στο χωριό και δεν παραδοθούν τα όπλα.  
Κάποια απ’ τις μέρες αυτές έκανε την εμφάνισή του στο χωριό ένας καλόγερος, ψηλός, αδύνατος, ξυπόλυτος, φορώντας ένα τριμμένο ράσο που μόλις έκρυβε τις σάρκες του, μ’ ένα σταυρό στο λαιμό και το εικόνισμα της Παναγίας στα χέρια. Κανένας δεν ήξερε ποιος ήτανε ούτε από πού ήρθε και πως πέρασε απ’ τα Ιταλικά μπλόκα, μερικοί είπαν ότι τον είχαν δει ν’ ασκητεύει σε κάποια σπηλιά του Κέρκη κι άλλοι ότι κάποτε πέρασε απ’ καλύβι τους και ζήτησε λίγο ψωμί. Πιθανόν, ο Κέρκης απ’ τον δέκατο αιώνα, ίσως και νωρίτερα, φιλοξενούσε πολλούς ασκητές, η ερημιά, η ησυχία και το άγριο περιβάλλον τους καλούσε, τα άφθονα εκκλησάκια στις σπηλιές με τις όμορφες τοιχογραφίες και τα μοναστήρια όπως  της Βαγγελίστρας, της Ζωοδόχου Πηγής, του Αγίου Ιωάννη κι άλλα ακόμα που κατάστρεψε ο χρόνος είναι δικό τους έργο, αλλά και το λεγόμενο καντήλι δεν φαίνεται να ήταν τίποτα άλλο απ’ τις φωτιές που άναβαν για να ζεσταθούν τα βράδια στα μεγάλα αυτά υψόμετρα.
Περιφέρονταν ανενόχλητος στο χωριό σαν να ήταν αόρατος για τους Ιταλούς και καλούσε τον κόσμο να συγκεντρωθούν στη Παναγία την Μουρτιάνη (Μυρτιώτισσα), την εκκλησία του παλιού νεκροταφείου και να κάμουν μια παράκληση η οποία θα τέλειωνε όταν κι όποτε θα γινόταν ειρήνη. Όταν τα όπλα θα σιγούσαν και θα σταματούσε το φονικό εκείνων των ημερών.
Παρά την τρομοκρατία και το φόβο των Ιταλών τον ακολούθησαν αρκετοί, κλείστηκαν στην εκκλησία κι άρχισε την παράκληση, πότε γονατιστός πότε όρθιος με το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό σαν να κουβέντιαζε με το Θεό, σιγοψιθύριζε ασταμάτητα, χωρίς φαί, χωρίς νερό και χωρίς ύπνο. Αυτό κράτησε μια δυο μέρες και τη νύχτα της ογδόης προς την ενάτη του Σεπτέμβρη, στη γιορτή της Παναγίας, ακούστηκε απ’ τα κρυμμένα τότε ραδιόφωνα η χαρμόσυνη είδηση που γρήγορα διαδόθηκε στο χωριό, ότι ο στρατάρχης της Ιταλίας Μπαντόλιο, που στις 25 Ιουλίου είχε ρίξει τον Μουσολίνι, συνθηκολόγησε με τους συμμάχους και σταματούσαν οι εχθροπραξίες.
Τα όπλα σταμάτησαν, ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους λέγοντας το Χριστός ανέστη, οι καμπάνες χτυπούσαν γιορταστικά, οι Ιταλοί αντιφασίστες αγκαλιαζόταν με τους Έλληνες και οι αντάρτες κατέβηκαν στα χωριά και φίλιωσαν με τους προ ολίγου εχθρούς τους. Εκείνες τις ώρες ξεχάστηκαν όλα, η πείνα, οι διώξεις, τα βασανιστήρια ακόμα και τα φονικά και μέσα στον γενικό αυτόν ενθουσιασμό εξαφανίστηκε κι ο καλόγερος με τον ίδιο τρόπο που εμφανίστηκε. Κανένας δεν τον ξαναείδε ποτέ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τζαμί στη Σάμο.

Πως χτίστηκε ο Προφήτης Ηλίας του Κέρκη.

ο προσκύνημα του Τζωρτζ Μπους στη Αγία Παρασκευή στο Μαραθόκαμπο