Η καταγωγή του Λυκούργου Λογοθέτη.

Αποτέλεσμα εικόνας για λυκούργος λογοθέτης


               Η καταγωγή του Λυκούργου Λογοθέτη.
                   Απ’ το βιβλίο του Κώστα Πτίνη Σαμιακά.
Υπάρχουν μαρτυρίες συγγραφέων, όπως ο Εμμ. Κρητικίδης, ο Ιωάννης Μελάς και πολλές προφορικές άλλων που τις καταχωρίζει ο Νικόλαος Σταματιάδης. Σύμφωνα λοιπόν με τα γραφόμενα από τον πρώτο, ο Λυκούργος γεννήθηκε στο Καρλόβασι από πατέρα καταγόμενο από την Πισιδία της Μικράς Ασίας και μητέρα από την Ικαρία. Οι άλλοι όμως λέγουν ότι ο Λυκούργος πατέρα είχε από το γένος των Κουλολιάδων, μια πραγματικά πολύ μεγάλη οικογένεια, τόσο μεγάλη που να γίνονται και γάμοι μεταξύ των απογόνων, που έδρα της είχε την Πέρα μεριά της Ικαρίας. Και φαίνεται κάποιος απόγονος είχε έλθει από εκεί και εγκαταστάθηκε στη συνοικία του Καρλοβασίου Καργιωτέικα
Ο εκ Λέκας Γεώργιος Γεωργιάδης είχε διαβεβαιώσει τον Νικ. Σταματιάδη ότι ο παππούς του Γεωργ. Παπαχριστοδούλου Ηλιού αποκαλούσε τον Λυκούργο εξάδελφο. Και ο Ικάριος Κωνσταντίνος Ζαχαράδης ή Χολιάρος που έγινε στη Σύρο Διάκος από τον Αλέξανδρο Λυκούργο αρχιεπίσκοπο Σύρου, Τήνου και Μήλου και πήρε το όνομα Κυριλλος, έλεγε πως ο Δεσπότης πολύ τον συμπαθούσε γιατί ο παππούς του καταγόταν από το Φραντάτο.
Στη δυτική μεριά της Ικαρίας υπάρχουν τα χωριά, Καρκινάγρι, Πέζι, Αμάλο, Βρακάδες, Καλαμος, Προεσπέρα, Κουνιάδες κλπ. Σ’ αυτά, γράφει ο Νικ. Σταματιάδης υπάρχουν μέλη της οικογένειας των Κουλουλιάδων διακρινόμενα όπως εκείνα του Φραντάτου για το ανάστημα, την σωφροσύνη, τη ευστάθεια του χαρακτήρα. Αλλά υπάρχουν και αρκετοί επιλήψιμης διαγωγής.
Κατά τα τέλη του περασμένου αιώνα επεσκέφθη τη Σάμο ο διοικητής της Ικαρίας Λέων Αζαριάν με τον γραμματέα του Σακή Εφέντη. Όταν στο Βουλευτήριο ο τελευταίος είδε την εικόνα του Λυκούργου στραφείς  προς τον Διοικητή του είπε: θαρρώ πως βλέπω τον Γιάννη Κουλουλία που τον έχουμε στη φυλακή για κλοπή αιγών.  

Σάμος 21  Ιαννουαρίου  2020
Ε. Γ. Κιλουκιώτης.   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τζαμί στη Σάμο.

Πως χτίστηκε ο Προφήτης Ηλίας του Κέρκη.

ο προσκύνημα του Τζωρτζ Μπους στη Αγία Παρασκευή στο Μαραθόκαμπο