Η Βαγγελίστρα του Κέρκη.

Αποτέλεσμα εικόνας για η βαγγελίστρα του κέρκη φωτο


                 Η Βαγγελίστρα του Κέρκη.
Το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, ή της Βαγγελίστρας, ή της Σκάλας, ή ακόμα και του Αγίου Βασιλείου, στον οποίο θα ήταν αφιερωμένο κάποτε, είναι χτισμένο σαν αετοφωλιά, στις νότιες ορθοπλαγιές του Κέρκη και ξεχωρίζει από πολύ μακριά καταμεσής στο πευκοδάσος, αγναντεύοντας το απέραντο πέλαγος.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 700 περίπου μέτρα, κι’ άρχισε να δημιουργείται τον 10ο περίπου αιώνα, όταν σ’ αυτές τις ερημιές, που τις σκέπαζαν πυκνά δάση,
 ήκμαζε ο μοναχισμός και ο ασκητισμός.
Χίλιοι πεντακόσιοι ασκητές και καλόγεροι ζούσαν εδώ και στις γύρω περιοχές εκείνη την εποχή. Κατά την απογραφή των μοναχών, απ’ την αρχιεπισκοπή Σάμου το 1830, αναφέρεται σαν μετόχι της μονής του Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους, και διέμεναν τότε, ένας αρχιμανδρίτης, ένας ιερομόναχος και ένας μοναχός. Κατά Τα μέσα του 19ου αιώνα, εδώ μόνασε ο ενάρετος μοναχός Νήφωνας Κυριακού, απ’ το μεσαίο Καρλόβασι, που τον διαδέχτηκαν κι’ άλλοι, όπως ο Μάξιμος με δυο τρεις μοναχούς, και μέχρι το 1940 ο Παπαλευτέρης ένας άγιος και καλά μορφωμένος άνθρωπος.
Μετά το μοναστήρι έμεινε έρημο, ο αδυσώπητος χρόνος το κατάστρεψε και οι άνθρωποι λεηλάτησαν ότι υπήρχε. Το 1945 η ηγουμένη Γερόντισσα, όπως ήταν γνωστή, η Μαγδαληνή και η Θεονύμφη, αφιερώθηκαν στη Παναγία κι’ ήρθαν εδώ στην ερημιά να μονάσουν. Λίγο αργότερα, ακολούθησαν το μοναχικό βίο η Μαρία το 1952, η Σαλώμη περί το 1960, και η Νεκταρία. Αυτές, με τη βοήθεια της Παναγίας, την ακάματη εργασία τους, αλλά και τη βοήθεια των πιστών, κατάφεραν να φέρουν το μοναστήρι στη σημερινή του κατάσταση.
Σήμερα η Βαγγελίστρα, η διαμαντόπετρα του Κέρκη, αποτελεί μετόχι του Παναγίου Τάφου, όσες καλόγριες βρίσκονται ακόμα στη ζωή μετακόμισαν, σ’ ένα μοναστηράκι που ίδρυσαν στην είσοδο του Μαραθοκάμπου κι είναι κλειστό. Οι ξένοι και οι ντόπιοι επισκέπτες που ανεβαίνουν μέχρι εκεί με τα πόδια, δεν βρίσκουν πια  τις καλόγριες, τη Μαρία, τη Σαλώμη, τη Νεκταρία και τη Θεονύμφη να τους  περιποιηθούν. Η πόρτα παραμένει κλειστή και με το χρόνο έρχεται και η καταστροφή.


Σχόλια

  1. Είχα πάει μικρός εκεί. Πολύ ωραίο μοναστήρι και αξίζει η διαδρομή. Από τότε που διώξανε τις γεροντισες με το παλιό ρήμαξε ο τόπος. Η Παναγία να μας βοηθάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τζαμί στη Σάμο.

Πως χτίστηκε ο Προφήτης Ηλίας του Κέρκη.

ο προσκύνημα του Τζωρτζ Μπους στη Αγία Παρασκευή στο Μαραθόκαμπο