Το θερινό ηλιοστάσιο.

Αποτέλεσμα εικόνας για εκλειπτική


                       Το θερινό ηλιοστάσιο.
Σήμερα 21 Ιουνίου ο ήλιος φτάνει και περνά πάνω απ’ τον βόρειο τροπικό, που έχει γεωγραφικό πλάτος 230 26΄ 22΄΄ και τρέπεται πάλι προς τα νότια, απ’ όπου προέρχεται και το όνομα τροπικός. Ο ήλιος φτάνει στο μεγαλύτερο ύψος του ουρανού  στο βόρειο ημισφαίριο και στο μικρότερο στο νότιο. Στο βόρειο ημισφαίριο θα σημειωθεί η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, η οποία στον ισημερινό, όπως πάντα, έχει διάρκεια 12 ώρες, θ’ αυξάνει με το γεωγραφικό πλάτος, για να φτάσει τις 24 πέρα απ’ τον βόρειο πολικό κύκλο. Ακριβώς τα αντίθετα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο που σημειώνεται η μικρότερη μέρα του χρόνου, η οποία κι εδώ ξεκινά απ’ τις 12 ώρες στον ισημερινό, μικραίνει με την αύξηση του νοτίου γεωγραφικού πλάτους, μέχρι που μηδενίζεται πέρα απ’ τον νότιο πολικό κύκλο και η νύχτα κρατά ολόκληρο το 24ωρο. 
Για παράδειγμα στη Σάμο η μέρα θα διαρκέσει 14 ώρες και 48 πρώτα λεπτά. Για την Αγία Πετρούπολη που βρίσκεται βορειότερα, θα διαρκέσει 18 ώρες και 51 λεπτά, και την Ισλανδία που βρίσκεται ακόμα βορειότερα, 21 ώρες και 9 λεπτά.
Στο βόρειο ημισφαίριο έρχεται το καλοκαίρι ενώ στο νότιο ο χειμώνας, που θα διαρκέσουν μέχρι την ισημερία στις 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 23 και 02 πρώτα, όταν ο ήλιος θα περνά τον ισημερινό, ή ακριβέστερα 93μέρες 15 ώρες και 38 πρώτα, και θα έρθει το φθινόπωρο, ενώ στο νότιο η άνοιξη.
Ακριβώς τα αντίθετα θα συμβούν και στα δυο ημισφαίρια κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 22 Δεκεμβρίου, τότε που ο ήλιος θα διαγράφει τον νότιο τροπικό και θα είναι αρχή του χειμώνα στο βόρειο και αρχή του καλοκαιριού στο νότιο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τζαμί στη Σάμο.

Πως χτίστηκε ο Προφήτης Ηλίας του Κέρκη.

ο προσκύνημα του Τζωρτζ Μπους στη Αγία Παρασκευή στο Μαραθόκαμπο