Περί εμβουλώσεως τη τρύπας της Παρασκευής

Αποτέλεσμα εικόνας για χηρα φωτογραφιεσ



Περί εμβουλώσεως τη τρύπας της Παρασκευής
Αυτή την ιστορία μου τη διηγήθηκε ο δικηγόρος Αλέξης Σεβάστάκης πίνοντας το καφέ μας στον ίσκιο του πλάτανου στη πλατεία Κουμεϊκων. Είναι πραγματική και τα έγγραφα, όπως με βεβαίωσε, υπάρχουν στο δημόσιο αρχείο της Σάμου.
Κατά το τέλος της Ηγεμονικής περιόδου ζούσε στο Μεσαίο Καρλόβασι μια πολύ όμορφη χήρα με το όνομα Παρασκευή. Ήταν νέα κι όμορφη πεταχτούλα και τσαχπίνα, που τρέχανε τα σάλια των αρσενικών που την έβλεπαν. Όλοι την γλυκοκοίταζαν, ο αστυνόμος, όποτε την έβλεπε τη διπλοχαιρετούσε, και κόρδωνε στρίβοντας το μουστάκι, ο δήμαρχος δεν της χαλούσε ποτέ χατίρι, ότι ήθελε το Παρασκευάκι, ακόμα κι ο παπάς κάθε Κυριακή και γιορτή, στεκόταν και της έριχνε κανένα δυο παραπανίσια θυμιάσματα κι εκείνη του υποκλινόταν με χάρη μισοκλείνοντας τα μάτια.
Σπουδαίο πράμα να είσαι χήρα κι όμορφη, παντού σε προσέχουν, όλοι σε υπολογίζουν και κανένας αρσενικός δεν σου χαλάει χατίρι.
Τουαλέτες τότε στα σπίτια δεν υπήρχαν κι ο κόσμος έκανε την ανάγκη του στα ρέματα, τις σούδες και τα χαλάσματα, οι ακραίοι πιο τυχεροί, έκαναν την ανάγκη τους πιο ρομαντικά, στα πουρνάρια και τους σκίνους. Για ν’ αποφύγει λοιπόν τα κακά μάτια που παραμόνευαν η Παρασκευούλα, άνοιξε μια τρύπα στο τοίχο της αποθήκης του σπιτιού της, έβαλε και μια πλάκα κι όποτε έκανε την ανάγκη της μ’ ένα κουβά νερό έβγαιναν στο δρόμο. Ο δρόμος ήταν στενός, οι ακαθαρσίες έβγαιναν ζωντανές και οι γείτονες πολύ ενοχλήθηκαν. Δεν ήταν δυνατό να έχουν τις βρωμιές της Παρασκευής μπροστά στις πόρτες τους. Τα παράπονά τους στις τοπικές αρχές, τον Δήμαρχο και τον Αστυνόμο, έπεφταν στο κενό, δίκιο δεν εύρισκαν πουθενά και τελικά έκαναν ομαδική αναφορά στον Ηγεμόνα ζητώντας το βούλωμα της τρύπας της Παρασκευής.
Ο υπάλληλος του Ηγεμονικού γραφείου πρωτοκολλώντας την αναφορά, έγραψε σαν θέμα «Περί εμβουλώσεως της τρύπας της Παρασκευής», και σαν αναρμόδιο το Ηγεμονικό γραφείο με το ίδιο θέμα «Περί της εμβουλώσεως της Τρύπας της Παρασκευής» στο διαβιβαστικό διαβίβασαν την αναφορά στο πρωτοδικείο Καρλοβάσου για να επιληφθεί της υπόθεσης. Όταν πήρε την αναφορά πρωτοδίκης, πήγε στο Μεσαίο Καρλόβασι και με συνοδεία τον αστυνόμο, που δεν μπορούσε να κάμει αλλιώς και κανένα δυο χωροφύλακες, πήγε επί τόπου, διαπίστωσε την κατάσταση και έδωσε εντολή για το άμεσο κλείσιμο της τρύπας. Όταν επέστρεψε στο γραφείο του συνέταξε την απαντητική αναφορά προς το Ηγεμονικό γραφείο, πάντα με το ίδιο θέμα.

Θέμα:                   «Περί της εμβουλώσεως της τρύπας της Παρασκευής»

Κατόπιν της ύπερθεν σχετικής………, ευσεβάστως αναφέρομεν Υμίν, ότι μετέβημεν εις Μεσαίον Καρλόβασι και εδόθη εντολή δια την άμεσον εμβούλωσιν της τρύπας της Παρασκευής. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τζαμί στη Σάμο.

Πως χτίστηκε ο Προφήτης Ηλίας του Κέρκη.

ο προσκύνημα του Τζωρτζ Μπους στη Αγία Παρασκευή στο Μαραθόκαμπο